Mit jelent pontosan?

Egészségbiztosítás? Jó is lenne, ha biztosíthatnánk az egészségünket hosszú távra. Mert aki egészséges, az képes munkát vállalni, tevékenykedni, hasznára lenni családjának, vállakozásának. Egészségesen könnyű örömöt találni az életben és a körülöttünk levő világban.

Egy betegség, egy baleset, egy váratlanul szükségessé váló műtét vagy más kórházi kezelés azonban hirtelen nagyon át tudja rendezni az élet normál ütemét. Ha csak egészen kicsit belegondolunk, mivel jár pár kieső munkanap, vagy esetleg egy hosszabb felépülési folyamat, azonnal látjuk a kockázatokat, a váratlan költségeket és a nem kívánt következményeket.

Kétféle lehetőség kínálkozik ma, amikor egészségünk "biztosításáról" szeretnénk gondoskodni, mert az egészségbiztosításokat alapvetően két konstrukcióban kínálják ma a biztosítók

  • Egyik nagy csoportba azok a biztosítások tartoznak, amelyek egy adott egészségügyi esemény bekövetkezésekor biztosítanak térítést (összegbiztosítás) a biztosítottnak. Ez lehet valamilyen betegség bekövetkezése, lehet egy műtét, vagy kórházi ápolás, de akár valamilyen hosszabb rehabilitációból adódó munkakiesés is.
  • Másik nagy csoportba. azok a biztosítások tartoznak, amik nem egy adott esemény bekövetkezését ellentételezik, hanem jó minőségű egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére jogosítják fel a biztosítottat (szolgáltatásfinanszírozó biztosítás), vagyis kártárítés helyett egyfajta szolgáltatási csomagot biztosítanak.

Mindkét csoport esetében az az alapvető filozófiája ezeknek a biztosításoknak, hogy egy olyan rendszeres térítés ellenében, melynek megfizetése normál, egészséges életvitel mellett nem okoz problémát, hozzásegíti a biztosítottat egy egészségromlásból eredő probléma következményeinek kezeléséhez, illetve egészségének helyreállításához. Teszi ezt pénzbeli kifizetéssel vagy egészséügyi szolgáltatások - vizsgálatok, kezelések, szakvélemények stb - finanszírozásával.